PÄIVI SAARILAHTI.

Olen nelikymppinen koirakkovalmentaja ja eläintenkouluttaja, jota ohjaa syvä kiinnostus koirakon hyvinvoinnin kehittämiseen ja potentiaalin esiin saamiseen niin koirassa kuin ihmisessä.

Autan koiria ja omistajia syventämään suhdettaan ja kohtaamaan rakentavalla tavalla haitallista painetta, joka muuten vie vinoon niin koiria kuin ihmisiäkin. Paine näkyy esimerkiksi koiran ongelmakäyttäytymisenä arjessa tai kuumenemisena tai passivoitumisena harrastuksissa. Ja samat mekanismit toimivat meidän ihmisten elämässä.

Tärkeimpiä arvoja työssäni ovat nöyryys, arvostus erilaisia koira- ja ohjaajatyyppejä kohtaan, kannustava ja informatiivinen työtapa sekä vahva usko erilaisten koirakkojen mahdollisuuksiin kehittyä.

Lähestymistapani on rauhallinen ja ohjaajaa sekä koiraa kunnioittava. Harjoitukset vahvistavat lempeällä tavalla koiran ja omistajan tasapainoa, itseluottamusta ja keskinäistä yhteyttä.

Koirat ovat kuuluneet elämääni kolmisenkymmentä vuotta. Sinä aikana laumassani on ollut mäyräkoiria, dalmantiankoira, belgianpaimenkoiria, hollanninpaimenkoira, bordercollie ja saksanpaimenkoira. Tällä hetkellä kotonani on työlinjainen belgianpaimenkoira ja työlinjainen saksanpaimenkoira.

Koiran ja ihmisen väliseen suhteeseen minua ovat kärsivällisimmin perehdyttäneet omat koirani, joista suurin osa on tullut pitovaikeushistorian kera kodinvaihtajina. Myös jokainen tapaamani koirakko syventää kuvaa koiran ja ihmisen välisen yhteyden rikkaudesta ja moniulotteisuudesta.

Uskon, että koirat tulevat elämäämme syystä. Koiran käytökseen – niin hyvään kuin hankalaan – sisältyy viesti, jonka kuuleminen ja ymmärtäminen vie aina eteenpäin myös ihmistä.

Teen koirakkojen hyvinvoinnin edistämisessä yhteistyötä osteopaatti Maaria Kaiperlan kanssa.